image (2)

Mobilane wortelfilter

Januari 2017 t/m Februari 2017

Mobilane is een bedrijf wat zich inzet voor een groener en gezonder leefklimaat. De producten van Mobilane worden wereldwijd verkocht en zijn allemaal bestemd voor planten. Een van de producten van Mobilane is de LivePanel. De LivePanel is een plantenwand die de klant zelf kan samenstellen. De basis van dit groene wandsysteem bestaat uit gootprofielen (met een waterreservoir), welke tegen de wand worden bevestigd. De verwisselbare plantcassettes zijn voorzien van ‘cups’ waarin beplanting wordt geplaatst. Deze cassettes worden in het gootprofiel bevestigd zodat de beplanting door middel van capillaire werking worden voorzien van water en voeding.

Opdracht

Planten met een snelle wortelgroei veroorzaken in het huidige systeem een sensor fout. De wortels groeien tegen de sensor aan die weergeeft hoe hoog het water in het gootprofiel staat. Daardoor weet men vervolgens niet meer of het water bijgevuld dient te worden. Een oplossing hiervoor is een wortelfilter die er voor zorgt dat de wortels zich niet buiten het profiel kunnen nestelen en dus ook niet de sensor kunnen beïnvloeden.

Resultaat

Er zijn 4 verschillende wortelfilters ontwikkelt met elk 4 verschillende filtermaterialen. Het beste concept van de wortelfilter is voorgelegd aan de opdrachtgever en goedgekeurd. Er zijn uiteindelijk 8 stuks 3D-geprint en gemonteerd in de testopstelling voor een langdurige test. Dit project was onderdeel van de stageperiode bij QDP. De stageperiode bij QDP is afgerond met een 8,0.

Product zonder beplanting
Product met beplanting
De aluminium profielen
SolidWorks uitwerking
Render van concept
Render van concept
3D-printen prototype
Prototypes
Prototypes
Prototypetest
Prototypetest
previous arrow
next arrow