image

AeroCount Fijnstofdetector

September 2019 t/m heden.

Fijnstof is een vaak gehoorde term, waarbij vrijwel direct wordt gedacht aan uitstoot (roet) van motoren uit bijvoorbeeld auto’s, scooters, brommers en vrachtwagens. Helaas blijft het daar niet bij. Fijnstof is ook afkomstig van andere bronnen, zoals deeltjes van banden- en remslijtage, mest uit de intensieve veehouderij, allerlei fabricageprocessen, ijzerdeeltjes van bovenleidingen van treinen, vuurwerk, open haarden, scheepsmotoren, laserprinters en zelfs zeezout. Kortom, fijnstof is een verzamelnaam voor verschillende soorten stof.

Samen zorgen die verschillende soorten stof voor een hoge fijnstofconcentratie in Nederland dat gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Zo kan men door fijnstof stoflongen oplopen, welke de zuurstofopname bemoeilijken en de kans op longkanker vergroten. Ook zorgt fijnstof voor een snellere stolling van het bloed, waardoor de kans op een hartinfarct en een beroerte toeneemt. De verkorting van de levensduur door fijnstof voor de gemiddelde Nederlander kan oplopen tot negen maanden.

AeroCount B.V.

AeroCount speelt in op die gezondheidsrisico’s. Het bedrijf creëert bewustzijn over de aanwezigheid van fijnstof in de leefomgeving en is daarvoor de AeroCount Particulate Matter Detector (PMD-1) aan het ontwikkelen in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen. De fijnstofdetector maakt het mogelijk om zowel binnen als buiten, het fijnstofgehalte te meten. AeroCount gebruikt daarvoor de AeroCount PMD-1 in combinatie met een mobiele applicatie. Nadat de gebruiker één of meerdere unit(s) binnen en/of buiten heeft geplaatst, kan op een smartphone de bijbehorende applicatie worden gedownload. De applicatie geeft vervolgens aan hoeveel fijnstof er aanwezig is op de desbetreffende locatie(s). De gebruiker kan daar passend naar handelen door bijvoorbeeld een raam wel of niet open te zetten.

Projectomschrijving

Het doel van deze afstudeeropdracht was om een (kunststof) behuizing te ontwerpen die werd uitgewerkt op dusdanig niveau dat het voor een spuitgietfabrikant mogelijk is om het product te fabriceren. De behuizing moest dusdanig worden ontworpen dat AeroCount na het spuitgieten, de elektronica zelf kan (laten) monteren in de behuizing en het product vervolgens kan verkopen aan zowel bedrijven als consumenten. Het product kan worden geplaatst in de binnen- en/of buitenruimte van een woning of bedrijfspand, met het oog op de stimulatie van een bevorderlijke werk-/ leefomgeving van de aanwezigen en zo gezondheidscomplicaties bij de bevolking te minimaliseren. 

image
image (1)

Onderzoeksvraag

Op welke manier kan AeroCount de behuizing van de fijnstofdetector zodanig ontwerpen dat het zowel waterbestendig en compact, als volledig en betaalbaar te spuitgieten is in kunststof?

Resultaat

Er is een compacte behuizing gecreëerd voor de elektronische componenten van de AeroCount PMD-1. De spuitgietbare kunststof behuizing beschermd de interne componenten niet alleen tegen water en stof, maar ook tegen vandalisme. Door gebruik te maken van een kunststoflas is het namelijk niet mogelijk om de behuizing ongezien te openen. Daarnaast zijn er diverse analyses uitgevoerd om onder anderen de spuitgietbaarheid en werking te controleren. Het product wordt momenteel verder doorontwikkeld. Naar verwachting zal eind 2021 de fijnstofdetector de markt op gaan.

Beoordeling

Dit afstudeerproject is afgerond met een 8,0.

image (1)